Meer in contact met elkaar

      Geen reacties op Meer in contact met elkaar

Je zou denken dat doordat we anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, we minder in contact staan met elkaar. Maar ik merk juist het tegendeel. Ik ben me nu veel bewuster van de mensen om me heen en maak ik veel meer contact met andere mensen in de supermarkt dan voorheen. Boodschappen doen vond ik altijd een ‘moeten’-klusje: vervelend, dus laat ik zorgen dat ik het zo snel mogelijk achter de rug heb. Zo efficiënt mogelijk ging ik van a naar b: ik liep naar de supermarkt, deed mijn boodschappen en ging weer naar huis. Dit in tegenstelling tot mensen die er een heel evenement van maken, zoals een oud-huisgenoot van mij. Die vind het juist erg leuk om met vreemden een kort praatje te maken en loopt dus ook altijd met een grote glimlach door de supermarkt. Ik keek daar met verbazing naar toen ik haar een keer vergezelde tijdens het boodschappen doen. Maar nu, na zo’n tien jaar, begrijp ik haar ineens.

Aandacht en rust

Ten eerste loop ik veel rustiger op straat en in de supermarkt, zodat ik makkelijker de anderhalve meter afstand in stand kan houden als ik iemand tegenkom. Ik glimlach naar iedereen die mijn pad kruist, want we zitten nu eenmaal allemaal in hetzelfde schuitje en proberen allemaal rekening met elkaar te houden. Ik vind het helemaal niet erg dat ik er nu een kwartier langer over deze huishoudelijke klus doe. Het is namelijk ook prettiger voor mezelf merk ik om je bewust van a naar b te verplaatsen in plaats van te racen. Ik word heus niet door iedereen met eenzelfde vriendelijke glimlach en knikje van het hoofd begroet, maar de meesten doen dat wel. En dat geeft een goed gevoel. Ik heb nooit een mindfulness-cursus gedaan, maar begrijp nu wel waarom het zo’n hype was geworden. Als je met rust iets aandachtig uitvoert, merk je niet alleen dat je omgeving hier positief op reageert, maar vooral dat het voor jezelf zo prettig is. Ik voel me meer in verbinding staan met anderen, doordat ik nu zie dat er allemaal vriendelijke mensen om me heen lopen. Ik geniet van de aardige gezichten die me vriendelijk tegemoet lachen en de korte gesprekjes die hier en daar spontaan ontstaan.

Mooie ontmoetingen

Zo kwam ik in gesprek met een oude vrouw die ik tegenkwam vlak voordat ik de straat in wilde lopen die zij net uit kwam lopen. Aangezien ik rustig liep, kon ik op tijd opzij voor haar, zodat zij op de stoep kon blijven lopen. Ze zei lachend dat het nu net lijkt of we elkaar niet mogen, aangezien we allemaal met een boog om elkaar heen moeten lopen. Ik beaamde dat en we lachten erom. We raakten verder in gesprek over de maatregelen en het coronavirus. Ze vertelde dat haar beste vriendin was overleden en ze de dag daarvoor naar de begrafenis was gegaan. Het was natuurlijk jammer geweest dat niet alle dierbaren van de overledene bij de uitvaart konden zijn, maar ze vertelde dat de desbetreffende uitvaartverzorging Amsterdam het op een mooie en respectvolle manier hadden gedaan. Door hun aandacht en toewijding was het een intiem afscheid geworden en hadden de mensen die er niet bij konden zijn het via een livestream toch kunnen volgen. Als symbool voor de mensen die het van een afstand volgden, was er voor elk persoon een roos op de kist gelegd. Ik vond het fijn om te horen dat ze op deze manier toch goed afscheid van haar goede vriendin had kunnen nemen. Ze vertelde dat haar vriendin Roos heette en toevalligerwijs heet ik ook zo! Daarbij kwamen we erachter dat ze maar één straat van mij woonde. Wij gaan elkaar dus zeker vaker zien. Ik ben dankbaar voor dit soort mooie ontmoetingen die ik voorheen zomaar gemist zou hebben!