18 januari 2022

Je bedrijf verder beveiligen

2 min read

Is jouw bedrijf goed beveiligd? Het is belangrijk dat je tegenwoordig verder gaat dan eeen wachtwoord op de systemen die je gebruikt. Het is belangrijk om constant te checken of je niet aangevallen kan worden door bijvoorbeel cyber aanvallen en dat je niet gehackt wordt. Vooral wanneer je persoonsgegevens verwerkt, is het belangrijk dat je niet alleen een standaard wachtwoord hebt als beveiliging. Cyber security is tegenwoordig van groot belang om rekening mee te houden als bedrijf. Zowel qua capaciteit als budget.

Eerst de basis op orde

Het verschilt per bedrijf hoe goed je alles moet beveiligen. Maar voor ieder bedrijf geldt: zorg dat je de basisbeveiliging op orde hebt. Denk bijvoorbeeld aan veilige wachtwoorden, gegevens die achter een goed slot of grendel zitten. Daarnaast is het slim om werknemers een laptop te bieden vanuit het bedrijf, zodat men niet op een persoonlijk device bij klantgegevens kan komen. Dit zijn een aantal dingen die je kan doen om je beveiliging goed op orde te hebben. Maar wanneer je als bedrijf veel persoonsgegeven verwerkt, en gevoelige informatie verwerkt, dan is het belangrijk dat je een stapje verder gaat op gebied van beveiliging. Dit kan je op verschillende manieren doen.

Een stapje verder beveiligen

Je kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat jouw bedrijf (en daardoor alle gegevens van klanten) goed beveiligd is. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van penetration testing. Dit is een manier van werken waarbij je een bedrijf inschakelt die jouw bedrijf zogenaamd gaan hacken. De hackers doen precies zoals ‘normale’ hackers het ook zouden doen alleen zonder kwade bedoelingen. Dit zorgt er dus voor dat je inzicht krijgt in wat hackers kunnen doen wanneer ze wel kwade bedoelingen hebben. Door middel van een volledige audit krijg je inzichtelijk waarop je jouw beveiliging moet verbeteren. Dit is van groot belang wanneer je persoonsgegeven opslaat en bewaard.

Regelmatig blijven testen

Het is daarnaast belangrijk dat je als bedrijf, de beveiliging blijft testen. Dit kan je doen door regelmatig een audit te laten opstellen of meerdere keren per jaar je bedrijf te laten ‘hacken’. Hierdoor blijf je op de hoogte van verschillende updates. Daarnaast is het belangrijk dat de systemen die je gebruikt, regelmatig geüpdatete worden, zodat ook daarvan de beveiliging op orde blijft. Vaak heb je dit niet in eigen hand en is het daarom belangrijk om te blijven checken.