18 januari 2022

Hoe vraag je een visum aan voor in het buitenland?

2 min read

Een visum aanvragen is een belangrijk punt. Zonder een visum kun je niet voor langere tijd in een land verblijven. Bijvoorbeeld voor werk of om bij familie te zijn, heb je dus een visum nodig. Dit aanvragen kan vrij gemakkelijk als het land waar je heen wilt, is aangesloten bij de Nederlandse ambassade. Of bij het Nederlands consulaat.

 

Hoe werkt een visum aanvragen?

Een visum heb je dus nodig om voor langere tijd in een land te mogen verblijven. Zonder een visum mag je niet blijven in een land voor langer dan een vakantieperiode. Als je bijvoorbeeld naar Nederland gaat en dit niet als bijvoorbeeld vluchteling is, heb je voor meer dan 90 dagen een visum nodig. Blijf je korter dan dit, dan wordt het natuurlijk gezien als vakantie of als een zakenreis. Als je bij de Europese Unie hoort, dan ben je dus bij de MVV dit betekent machtiging voor voorlopig verblijf. 

 

Waarvoor is een visum nodig?

Zoals eerder gezegd is een visum voor het langer verblijven in een land. Bijvoorbeeld een visum Indonesie. Dit valt niet onder de Europese Unie waardoor je dus geen MVV hebt. En dus bijvoorbeeld niet langer dan de 90 dagen mag blijven zoals in nederland. Een goed punt om op te letten is wel hoe lang het precies is. Want dit kan verschillen voor bepaalde landen. Daarom is het goed als je naar een ander land gaat om de punten te checken. Bij indonesië is het verblijf zonder MVV en zonder visum 60 dagen dus een maand korter dan het verblijf in Nederland. Dus als je langer blijft dan deze tijd, dan ben je in principe illegaal zonder visum. Dit is waarom je een visum hoort aan te vragen. Zo moet je bijvoorbeeld ook een visum Nigeria aanvragen. Voor het verblijf in Nigeria kun je zonder visum net zoals bij Nigeria blijven voor 60 dagen net zoals bij Indonesië. 

 

Zonder visum reizen 

Zonder visum kun je dus binnen de Europese Unie reizen voor 90 dagen per land. En buiten de Europese Unie is het meestal 60 dagen per land. Als je geen visum aanvraagt, mag je dus niet langer dan deze periode in een land blijven. Indien je in nederland komt zonder visum, is het nog niet illegaal. Maar als je met inreisverbod of met een ongewenstverklaring in Nederland blijft, ben je wel strafbaar. Dit geldt voor de meeste landen binnen de Europese Unie. Voor de landen buiten de Europese Unie gelden soortgelijke regels, maar check dit op basis van het land waar je heen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *