7 december 2021

Een piano kopen: enkele tips

2 min read
Piano

Frédéric Chopin. Maurice Ravel. Of toch een van de wat bekendere popnummers. De muziek in jouw vingers moet een uitlaatklep vinden. Dat is de reden waarom je graag een echte piano wilt kopen. Tweedehands of nieuw: het maakt niet uit. In deze blog geven de specialisten van Emile van Leenen Piano’s je een paar tips voor het kopen van een piano. Zo voorkom je dat je een – vaak dure – miskoop doet. Lees snel verder!

De klank

Het eerste waar je op moet letten bij het kopen van een piano is de klank. Welk geluid komt eruit wanneer je erop speelt? Natuurlijk zal elk toetsinstrument anders klinken. Hierin zul je ook jouw eigen voorkeuren een plaats moeten geven. Ga daarom – voordat je de koop sluit – eens uitgebreid achter de piano zitten en speel een stuk, dat jij goed kent. Klinkt het nog niet 100% zoals jij wilt? Dan kun je er ook voor kiezen om de piano te laten stemmen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Hoe test ik een piano

Bij het bespelen van een piano is het dynamische bereik ervan ontzettend belangrijk. Zo moet je het instrument zowel zacht als hard kunnen spelen. Bij een harde aanslag moet de toon aangenaam blijven. Het is dus verstandig om een muziekstuk te spelen, die zowel harde als zachte tonen bevat. Je kunt het stuk ook in verschillende volumes spelen.

Het uiterlijk

Natuurlijk: het oog wil ook wat. Vaak verkies je een bepaald model niet alleen vanwege zijn of haar klank, maar ook vanwege het uiterlijk. Naast het feit dat de piano er mooi uit moet zien, moet deze ook heel zijn. Let daarom – zeker bij tweedehands modellen – op schade en viezigheid. Dit komt de kwaliteit en bespeelbaarheid namelijk vaak niet ten goede. Vooral bij tweedehands modellen moet je geen nieuwstaat verwachten. Daar betaal je de prijs namelijk niet voor. Uiterlijke schade kun je daarom beter voor lief nemen en zelf laten repareren.

Zelf een piano verkopen?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je zelf een piano wilt verkopen. Op marktplaats. Aan een specialist. Of onderling. Bij het verkopen van een piano kun je de punten – die in deze blog voorbij zijn gekomen – natuurlijk ook gebruiken. Door goed voor jouw instrument te zorgen en her en der reparaties uit te voeren, kun je het meeste uit de verkoop halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *