Cadeautjesjacht

      Geen reacties op Cadeautjesjacht

Een goed cadeau geven is zoals iedere vaardigheid: je kan het verbeteren door te leren van anderen en veel te oefenen. En dat is maar goed ook. Voor velen is het een nachtmerrie om nou net dat cadeau te geven dat achterin de kast beland. Dat de ontvanger vriendelijk moet glimlachen om maar niet te verhullen dat hij of zij helemaal niet zat te wachten op dat cadeau. En dat je cadeau dus in feite meer een last is dan een leuk aandenken.

In deze blog geef ik tips hoe je op leuke, makkelijke en creatieve manier een goed cadeau kan geven.

Vanochtend kon ik niet kiezen welke sokken ik zou dragen. Een paar sokken had ik gekregen van de moeder van mijn vriend. Het andere paar was een kerstcadeau van mijn zus. Beide sokken brachten fijne herinneringen bij me op toen ik ze in de kast zag liggen. Iedere dag weer een fijn gevoel. En toen bedacht ik me het volgende. Sokken worden vaak beschouwd als niet origineel, afgezaagd cadeau. Maar eigenlijk zijn het top cadeautjes. Iedere keer dat ik ze draag ben ik degene dankbaar die mij het cadeau heeft gegeven. Hier is wat ik heb ontdekt: acht verrassende strategieën voor een goed cadeau.

1. Geef probleem oplossers

Een van de grootste misvattingen is dat we denken dat mensen blij zijn met spullen. Maar blijheid komt niet van ‘meer leuke dingen’. Het komt van minder negatieve dingen. Kies daarom een cadeau dat een probleem oplost in het leven van de ontvanger. Wat voorbeelden: een cadeau dat irritaties verminderd (messenslijper, ventilator). Een cadeau tegen verveling (blind proeven test). Pijn voorkomen (massage). Vermindering van de ecologische footprint (bijenwas verpakking).

2. Geef niet meer problemen

Mensen houden niet van keuzes moeten maken. Geef daarom geen cadeau waardoor de ontvaner iets moet beslissen. Koop daarom geen cadeau kaarten, of een uitje zonder dat daar een datum aan vast zit geprikt.

3. Wees praktisch, niet glorieus

Vaak willen we met ons cadeautje dé spotlight krijgen. We willen de ontvanger overdonderen. Maar wees vooral praktisch: een overweldigend cadeau verliest na verloop van tijd zijn charme. Kies voor een blijvend toegevoegde waarde. Zoals een goed zakmes in plaats van sierraad of een goede regenjas in plaats van een stuk fast-fashion.

4. Wees niet zo meedenkend

Vaak denken we zelf beter te weten wat iemand wil dan degene zegt. Maar als iemand om een cadeau vraagt, is daar een reden voor. Ga er van uit dat de ontvanger het beste weet wat hij of zij wil hebben, en luister daar naar.

5. ‘Ik heb alles wat ik nodig heb’

Een standaard antwoord van je moeder wanneer je om cadeau-tips vraagt: ‘ik heb alles al wat mijn hartje begeerd, ik vind het allang leuk dat jullie langskomen.’ Vat dit niet op als: nu moet ik mezelf bewijzen en alsnog een top cadeau kopen om haar mee te verrassen. Maar geef wat ze daadwerkelijk vraagt, want tijd is waardevoller dan geld. Plan samen quality time, een mooi diner of een leuk uitstapje.

6. Goed verpakt

Last but not least. Niets laat je meer jarig voelen dan het uitpakken van een cadeau. De geschenkverpakking van het cadeau is minstens zo belangrijk als het cadeau zelf. Om een cadeau echt speciaal te maken, schrijf er een lieve persoonlijke kaart bij. Of maak de verpakking een kleine treasure hunt.

Met deze tips moet het een eitje zijn om een goed cadeau voor iemand te vinden!